1 Temmuz 2011 Cuma

sistemli diziliş

Benim nazarımda bir futbol takımının nasıl oynamaya çalıştığı sorusunun cevabı sistem, bu sistemi ortaya koyarken futbolcuların sahanın neresinde duracağı sorusunun cevabı ise diziliştir... Bol paslı bir oyun seçip, geriden oyunu düzenli kurup, alanı korumaya çalışman bir tercihtir, bu sistemi 4-4-2 ile de uygulayabilirsin, 4-3-3 ile de hatta bütün dizilişlerle yapabilirsin, ha bol pasla uzun yol kattetmeninin en efektif dizilişi 4-3-3 olabilir ama senin oyuncu grubun bunu kaldıracak düzeyde değilse ısrar çok gerekli değildir... Mesela Rijkaard geldiğinde önce total futbol lafları çıktı sonra 4-3-3... Kimse demedi ki bu adam nasıl bir sistemle oynayacak, paslı mı presli mi, önde mi? arkaya yaslanarak mı? çapraz toplarla mı? dinamik mi? kontrollü mü? sert mücadeleci mi? araya adam kaçırmacalı mı?...Varsa yoksa 4-3-3... O yüzden de hep futbolcu kaliteleri üzerinden konuşuldu..Mustafa Sarp-Barış Özbek-Ayhan Akman kötüymüş o yüzden Rijkaard napsınmış...

Mesela Fatih Terim'in bol baskılı ters ve uzun toplu, Hakan'ın kafasına şişirmeli oyununda Mustafa Sarp pekala olur çünkü çalışkan, sert vur-kır-parçala tarzı Türk bir oyunu var ama mesela Zico'nun bol paslı yeteneğe dayalı oyununda Mustafa Sarp'a topu kontrol et, güzel paslar at dersen o da sana önce hoca ol der veya Selçuk İnan'a topla çok oynama ama deli gibi çalış geleni gideni parçala dersen sürmenaj olabilir ama devamlı pas alanlarına kay boşluklara gir dersen mini Alex yaratabilirsin.

Bence sistem sorusunun cevabı; bir hocanın oyuncusundan yapmasını istediği şeylerin bütünü , o yüzden oyunculardan çok sistem önemli... Çünkü doğru cevabı alabilmek için doğru soru sormak gerekir.