22 Haziran 2009 Pazartesi

Türwengerlent


Wenger hakkında bir yanlış yapıldığını düşünüyorum...

Kendisi hakkında artık genel kanı hep geleceğin takımını kuruyor, gelecek bir türlü gelemedi diyorlar...

Dikkat edilmesi gereken durum, bu gençleri genel olarak orta saha ve beklerde tercih ediyor olması ve adamın aklındaki futbol için oyuncunun genç olması gerektiği yani gelecek planlamıyor oynatmak istediği taktiğe göre oyuncu seçiyor tıpkı diğer hocalar gibi...
Mesela bir gün Wenger'le röportaj yapmışlardı ve idmanlar üzerine şöyle bir laf etmişti, bir futbol maçı 90 dk iken idmanların 3 saat olması bana garip geliyor onun için ben oyuncularıma 90 dk lık idmanlar yaptırıyorum ama onlardan tıpkı maça çıkmış gibi ciddi, disiplinli ve gayretli olmalarını istiyorum. Yani Wenger in asıl amacı takımını yüksek tempo denilebilecek bir modelle çalıştırıp onlara güç, hız ve özellikle dayanıklılık kazandırmak. Yani uzun uzun maratoncu gibi değil kısa kısa ama sprinter gibi...
Bir de şöyle diyor futbol topla oynanır ve bir futbolcu topsuzken hızlı olması birşey ifade etmez topla beraber kondüsyon kazanmalı ve topla beraber hız ve dayanıklılık, bunun için bütün bu 90 dk lık idmanlarını temelde hız dayanıklılık üzerine kurup topla çalışmalarını artırarak oyuncularının hızlı düşünmelerini ve topa hakimiyetlerini artırmak istiyor.
Kısacası hızlı düşünen, bir maçın her dakikasında haraket eden bir takım yaratmak istiyor bunun içinde kasları daha oturmamış, gereksiz idmanlarla şekilleri bozulmamış, ağırlaşmamış gençlere ihtiyaç duyuyor. Tabi ki defans gibi, sırtı dönük forvet gibi, ya da pozisyon alan ön libero gibi görevler için daha az hareket ve daha çok akıl gerektiğinden buralara tecrübeli oyuncular koymaya çalışıyor ve sorunda burada çıkıyor, bu kritik pozisyonları da gençlere verince...
Gilberto Silva, Sol Campbell, Bergkamp gibi adamlar varken zaten Wenger başarılıydı premier ligi aldığı gibi finaller de oynadı ama bunları sayıları azalmaya başladıkça problemler de başladı.
Kısacası Werger'in takımı galaktikoslar kuramayacağına göre ve oynatmak istediği futbol hepimizin de hayallerini süslediğine göre adam en doğrusunu yapıyor.

Not1: Bizim Emre'nin ve hatta Rosicky nin de problemi bu gibi biraz, daha kasları yerine oturmadan yaptıkları yanlış idmanlar, güçlü yönlerini daha güçlü yapacağına zayıf yanlarını daha kırılgan yaptı. Mesela Emre o tekniğine rağmen belinin kalınlığından dolayı dönerken zorlanıyor büyük ihtimal güçlü olmak için yaptırdıkları idmanlar sonucu tıknaz güçlü bir yapıya kavuşurken hesaba katılmayan kıvraklığı onu sakatlıyor, hatta sakatlıklarından birini bu dönüşlerden sonra olmuştu yanlış hatırlamıyorsam.

Not2: Wenger'in gençlerine bir bakın bir çoğu tıfıl, zayıf, güçsüz ama bir o kadar dayanıklı ve hızlı bir de bizim Arda'ya bakın ağır, hantal, dayanıksız ama teknik, teknikliğini allah vergisi kabul edersek, Arda heralde Wenger'in elinde Fabregas'a nal toplatır, Fabregas'sa bizim gazcıların elinde amatör kümelik, artı bana Tuncay'ın premier lig tarafından tercih edilmesi biraz da bu yüzden gibi geliyor, o da çelimsiz ama dayanıklı ve çabuk, ayrıyeten çalışkan ve özel olarak ilk toplara müdahalesi kendine has, ama Tuncay da şimdi orta sahaya gelip incecilik yapmaya çalışıyor yani onun da yolu yol değil, güçlü yanlarını daha güçlü yapacağına tekniğini geliştirip, orta saha elemanı olmaya çalışıyor.


Not3: Buradan bizimkilere de bir işaret çakalım bırakın artık temposuz idmanları, gençleri su almaya bile koşarak yollayın, artık altyapılarda uçan kuşlar istiyoruz, gözü kapalı top sürüp, pas atacak gençler istiyoruz öyle yarım saatte haraket eden robokopların, enine çalımlarını değil.

3 yorum:

dinipro dedi ki...

Geçen yılki Amerikalı kondüsyoner konusuyla ilgili Mehmet Demirkol geçenlerde bi Tv programında şöyle dedi :

"Bizim oyuncular kalçam ağrıyor , sırtım ağrıyor" gibi enteresan şikayetlerde bulunmuşlar . Bu aslında sakatlık değil . Daha önce bu tarz idman yemediğinden vücut tepki veriyor ve futbolcu bunu sakatlık sanıyor" .

Bizim oyuncular muhtemelen alt yapıdan itibaren yanlış idman yiyorlar .

Misal Gökhan Gönül bahsettiğin özelliğe haiz , yerinde durmayan pırpır bi adam . Ama bi futbolcu için kas gücü fazlasıyla zayıf . Omuzu vuran taca gönderiyor . Yetenekli , çabuk , oyun zekası yüksek , ortaları da güzel . Bi de kas gücü olsa S.Ramos ve Maicon'dan önce kadroya yazılır .

Sanırım burada soru şu olmalı ? Göze hoş gelen estetik futbol mu (Arsenal gibi). Veya yarmalardan kurulu fiziğe dayalı futbol mu (Chelsea) gibi ?

Cevap ,ikisinin karışımı Manchester United helvası mı yoksa ?

BorisWian dedi ki...

özellikle arsenal ve wenger yıllardır yakından takip ettiğim unsurlar. yaptığın tespitler çok doğru bence, wenger yıldız yaratmayı seviyor, yıldız almayı değil. netekim dün okuduğum bir haberde wenger; real madrid'in aldığı kupalarda yaptığı seromonilerden çok, imza attırdığı yıldız oyuncular için seromoni düzenlemesini 'tuhaf' bulduğunu söylemiş.
arda'nın kariyeri açısından yurtdışında gidebileceği en uygun takım arsenal olur kanaatindeyim, ki umarım gider.
antrenmanlara gelince; şahsen ne altyapıda ne de a takımda doğru çalışmalar yapılmadığından eminim. bu en çok duran toplardaki(gerek defans, gerekse ofansta) organizasyonlarda ortaya çıkıyor. kariyerli yabancı hocalar gelmesine rağmen değişimin olmaması da altyapıda birşey öğrenmediklerini gösteriyor gibi.
ayrıca felix magath'a dikkat çekmek isterim. bence şu anda dünyadaki en iyi 5 hocadan birisi magath'tır. farklı bir gözle takip edilmesine...

joe kleine dedi ki...

@BorisWian

Ben de Arda için artık geç kalındığını düşünüyorum yani kariyerinin başında Wenger'in eline düşseydi Arda'dan bir Zidane veya Iniesta yaratabilirdi ama Arda artık Hasan Şaş gibi oldu, yani Avrupalılaşıcağına Türkleşti ha bu onun için iyi de olabilir bunu bilemiyorum ama artık Wenger tarzı çabukluktan uzaklaşıyor.

Magath'ı da çok bilmiyorum ama Wenger veya çabukluk üzerine düşünen herkesten farklı idmanlar yaptırdığı açık, hakikaten takip gerekiyor.