7 Temmuz 2009 Salı

Kralex

Şu 10 numara kavramını pek anlayamıyorum mesela Oğuz'la, Tanju 10 numara için kavga edebiliyorlarken, bir takım, on numara arıyor denildiğinde siz kimi anlıyorsunuz Oğuz tipinde birini mi, yoksa Tanju tipinde birini mi?

Pele, Metin Oktay ve Rummenige on numaraydı, Maradona, Platini ve Hagi de... Bunların hepsi futbolcu olarak on numara ama forma olarak 10 numara olmaları bana garip geliyor, birinci grup golcü, gol anında biten, tamamlayanken, ikinci grup oyunu okuyan, kuran, yöneten tipte...Peki Alex?...

Hagi bir orta saha elemanıdır tıpkı Maradona gibi...Oyunu okur, anlar, yönetir, tempoyu ayarlar, ama Alex hücumcudur tıpkı Pele gibi...Orta sahaya gelir kendini gösterir ileriye gider golünü atıp, işini bitirir...Hagi topun yanına gelir, Alex topun gideceği yere gider.

Eski maçları bir seyredin ve Hagi'ye bir bakın, takım sıkışınca nasıl topa basıyor veya hücuma kalkarken takımı nasıl yönlendiriyor, mesela o takımın ilerde top tutan bir hücum elemanı yok, Hakan yada Arif top saklayamıyor onlar paslar yapıp yer değiştiriyor ama topu hücumda ikame ettiren Hagi, Alex böyle mi peki, o topu sevmiyor, ilerdeki adam olmak istiyor onun için Semih'le iyi anlaşıp Kezman'la dikiş tutturamıyor, o golü atan, işi bitiren, oyunu veya hücumu yönlendiren değil hücumun yönlendiği adam olmak istiyor.

Yanlış anlaşılmasın bu yazı Alex'le, Hagi'yi kıyaslamak için değil, Hagi'yle, Alex'in elmayla armut kadar farklı olduklarını vurgulamak, bir orta saha elemanı ile bir hücumcunun kıyaslanamayacağını anlatmak için yazıldı ve...tek cümle...Alex bir hücum oyuncusudur. Bunu defalarca kendisi de söyledi. Mesela yıllardır bir klişe var Alex sorumluluk almıyor büyük maçlarda kayboluyor diye, insanların anlamadığı topu niye istemediği. Topu istemeyince sorumluluktan kaçmış oluyor ama Romario da topu sevmezdi, Rummenige'de, Tanju'da yada Tevez'ı seyrediyor musunuz o da diğerleri gibi, orta sahaya gelip topu verip ileriye gidiyor...Bunların hepside mi sorumluluktan kaçıyor...Mesela Alex Avrupa maçları, ligdeki derbiler gibi üst düzey maçlarda kamyonla gol atarken gelip topu alıp takımı yönetmiyor çünkü o öyle biri değil o golü atacak adam...Bir de defans yapmıyor koşmuyor lafı var...Adam orta sahaysa ve koşmuyorsa şikayet edersin ama adam hücum elemanıysa, golcüyse...Gönül isterki Rooney gibi yardırsın ama iyi pas atıyor diye Scholes performansı da beklenmesin, Zlatan kadar defans yapıp Alex kadar sayı yapsa ben görevini yapmış sayarım...Zlatan ne kadar defans yapıyor ki...

Peki niye bunların hepsi birden on numara olarak anılıyor çünkü bunlar yaratıcı topçular, şahsına münhasır yaratıcı, üretken adamlar, Alex'i de böyle, Hagi'side ama farkları şu ki birisi oyunu yönetmekte yaratıcıyken öbürü skoru değiştirmekte.

2 yorum:

dinipro dedi ki...

Bugün dünya futbolunu domine eden futbol takımlarına bakarsan hemen hiçbirisinde ''10 numara'' saplantısı olmadığını , tek bir oyuncunun atacağı bi arapasa veya frikiğe muhtaç olmadığını görürüz .Baba takımlara bakacak olursak ;

Manchester United ; 'Playmaker' diye tutucu bi kavramları yok . O takımda herkes 'playmaker' + herkes 'savaşçı'

Ortanın ortasında ; Carrick - Scholes - Hargreaves . Hem general hem askerler . Kanatlarda Cristiano yerine alınan (Valencia + Obertan) - Nani - Giggs gibi pır pır yerinde durmayan adamlar . Bu takım tabiki iş yapar .

Ön liberonun kitabını yazan takım Chelsea ;

Essien - Obi - Lampard - Ballack .

Kimse Lampard ve Ballack'ı Türkiye'deki anlamıyla 10 numara olarak görmüyordur sanırım. Çünkü bu adamlar da deli gibi koşan , çarpışan adamlar . Eli belinde durup tek bi ara pas veya frikik kovalayan değiller . peki ya Deco ? Eridi gitti .

Liverpool ;

Bence dünyadaki en ideal orta ikiliye sahip takım ; Gerard - Mascherano . Yedekleri Lucas ve X. Alonso . Bu takım şampiyonlar liginde son yılların finalisti . Şimdi sorarım bu adamların hangisi 10 numara ? .

Barcelona ;

2-3 yıl önce tam bu 10 numara tarifine uyan , fazla koşmayan , ikili mücadeleyi sevmeyen ama son derece klas , teknik bi oyuncu olan Deco'yu aldılar . Sonra noldu ? İniesta - Xavi - Yaya Toure üçlüsü arasında eridi gitti . Ronadinho ? Gitti . Ve karşımıza dünyanın en güzel futbol oynayan takımı geldi !


İnter ;

Ortanın ortası ; Cambiasso - Vieira - Muntari . Bazen Stankovic . Hangisi 10 numara ? . Hiçbiri . Ama Serie A'yı götürüyor ...

Geçen yılın Sevilla'sı ;

Ortanın ortası ; Keita - Poulsen- Maresca . Hangisi 10 numara ? Hiçbiri . Özellikle Keita Poulsen bas baya ön libero . Ama bu takım üstüste 2 uefa şampiyonuydu . Bakmayın bize elendiklerine . Taş gibi takımdı

Arsenal ;

Ortanın ortası ; Fabregas - Abu Diaby - Flamini . Hangisi 10 numara ? Hiçbiri . Ligde ve Avrupa'da elendiler ama hepsinden güzel oynayarak . Sadece aşırı gençliğin kurbanı bi takım ...

Bu bağlamda , Alex hernekadar forvet oynuyor desende değil . Oynamıyor . Zico zamanında evet belki . Ama sürekli olarak geriye gelip top çıkaran , oyun kurmaya çalışan forvet olmaz . Olamaz .

Ve en önemli handikapı , Alex itersen 10 numara oynasın , ister forvet , ister kale .

Güçsüz - fiziksiz - çelimsiz . Sol ayağı istediği kadar klas olsun . Güçlü olmadığı için çalım atamıyor . Dayak yiyor .

"Mücadeleci - savaşan bir takım yaratacağız" savıyla yola çıkan yönetimin ilk icraatı Alex ve Deivid gibi mücadele etmeyenleri göndermesi olmalıyken hala baş köşede duruyorlar . Ve işin diğer ilginç yanı taraftarın çoğunluğu da Aziz Yıldırım gibi düşünüyor .

joe kleine dedi ki...

Şimdi on numaradan anladığınız yaratıcı oyuncu ise Messi-Iniesta-Fabregas-C.Ronaldo-Kaka-Raul bu tanıma uyar ama on numara oyun kurucu, yönetici adamsa Gerrard-Scholes-Xabi-Xavi-Lampard sınırlı yaratıcı olsalarda doldururlar bu pozisyonu, ama asıl problem şu ki artık oyun her daim iki yönlü oyuncularla oynanıp, eskisinden daha geri bir yerde kuruluyor.
Alex'i savunmak gibi bir derdim yok ama ben bu adamın dayanıklığının üst seviyede olduğunu düşünüyorum, güçten anladığınız nedir bilmiyorum ama Alex hareketine başlayıp onu bitebilecek güce her zaman sahip olmuştur, ne yapsın yani boğuşsun mu? Yazıda anlatmaya çalıştığım buydu aslında, adam gerektiği zaman golünü atıyor ve bunda hiç zorlanmıyor, demem o ki gol lazımsa Alex her zaman üst düzey bir seçenektir ama illa boğuşsun diyorsanız Mehmet Yıldız'ı önerebilirim.